Misja

Stowarzyszenie Nowe Horyzonty. Misja, idee, sukcesy

Od kameralnego festiwalu w Sanoku do jednego z najważniejszych wydarzeń filmowych w Polsce i Europie – oto droga Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Nowe Horyzonty, który zainicjował rozwój Stowarzyszenia. Dziś SNH to znacznie więcej niż sam festiwal. Jednym z naszych największych sukcesów jest umieszczenie na mapie polskiej kultury wartościowego, artystycznego kina; wyciągnięcie go z niszy i uczynienie popularnym tematem. Świadczy o tym choćby liczba widzów uczestniczących w festiwalach lub oglądających filmy w prowadzonym przez Stowarzyszenie Kinie Nowe Horyzonty. Wierzymy, że kinematografia ma siłę, aby zmieniać świat, a przede wszystkim – łączyć ludzi. Naszym największym sukcesem jest zbudowanie wspólnoty miłośników kina, którzy nieustannie zaskakują swoim zaangażowaniem, wiedzą i otwartością na poznawanie nowych, często trudnych rodzajów sztuki filmowej. W Stowarzyszeniu Nowe Horyzonty udowadniamy, że kinofilia przybiera różne formy i oblicza.

Kino to dla nas uniwersalny język dialogu – pomiędzy różnymi pokoleniami, światopoglądami, wrażliwościami i kulturami. Dialog zaczynamy możliwie wcześnie – od działań edukacyjnych dla najmłodszych, później kontynuujemy rozmowę podczas festiwali (Nowe Horyzonty czy American Film Festival) i zapraszamy, aby zostać z nami na stałe (dołączając do wspólnoty widzów Kina Nowe Horyzonty i oglądając dystrybuowane przez nas filmy).

Tworzymy alternatywną ofertę kulturalną i kinową – względem tego, co proponują multipleksy. Organizowany od 2001 roku MFF Nowe Horyzonty to festiwal wizjonerów kina i artystów bezkompromisowych. W ramach Festiwalu Kino Dzieci (pierwsza edycja w 2014 roku) prezentujemy filmy dla młodego widza, które nie są tworzone przez wielkie wytwórnie według starannie wykalkulowanych biznesplanów. American Film Festival od dekady udowadnia, że amerykańskie kino jest o wiele ciekawsze niż to, co sugeruje Hollywood. Z kolei w Kinie Nowe Horyzonty (prowadzonym przez SNH od 2012 roku) stwarzamy przestrzeń dla licznych dyskusji i spotkań – nie tylko z filmowcami; jesteśmy też otwarci na dialog z samymi widzami, którzy mogą stać się współautorami organizowanych przez nas wydarzeń.

MISJA

Naszą pasją jest kino, które inspiruje, edukuje, zaciekawia i zmienia odbiorców.

IDEE

• Upowszechniamy dobrej jakości kino o wymiarze edukacyjnym.
  • Nasze działania wyróżniają się spójnością przekazu i wartości.
  • Jesteśmy konsekwentni i odważni w byciu wyrazistymi, co buduje naszą rozpoznawalność.
  • Jesteśmy otwarci na zmiany: uważnie przyglądamy się trendom w kinematografii oraz społeczeństwie i na nie reagujemy.
  • Wyróżnia nas wysoka jakość naszych przedsięwzięć, zarówno od strony programu, jak i organizacji.

SUKCESY

• Od 2001 roku organizujemy największy w Polsce i jeden z największych w Europie festiwal kina artystycznego – MFF Nowe Horyzonty. Ostatnia edycja wydarzenia zgromadziła 120 000 odbiorców.
  • Od 2009 roku organizujemy American Film Festival – jedyny w Polsce festiwal poświęcony kinu niezależnemu z USA.
  • Od 2012 roku prowadzimy wrocławskie Kino Nowe Horyzonty – największy w Polsce multipleks z kinem artystycznym. KNH każdego roku gromadzi ok. 500 000 odbiorców.
  • Prowadzimy autorski projekt Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej – realizowany w 70 miastach Polski. Łączna frekwencja w ubiegłym roku szkolnym wyniosła 273 000 odbiorców.
  • Od 2004 roku organizujemy Międzynarodowy Festiwal Kino Dzieci. W ostatniej edycji wydarzenia uczestniczyło 27 000 odbiorców.
  • Prowadzimy prestiżowe wydarzenia branżowe:

a) Polish Days (współorganizowane przez Polski Instytut Sztuki Filmowej) – projekt towarzyszący MFF Nowe Horyzonty, podczas którego przedstawiciele branży filmowej z całego świata poznają najnowsze kino polskie na każdym etapie produkcji oraz uczestniczą w prezentacjach projektów w developmencie,

b) US in Progress – projekt towarzyszący American Film Festival, łączący europejskich agentów sprzedaży i dystrybutorów oraz niezależnych amerykańskich twórców filmowych.